köra offroadAtt det finns lagar och regler att förhålla sig till när man ägnar sig åt offroad som hobby kommer givetvis inte som någon chock för de som utövar sporten. Och att man ska följa de miljöföreskrifter som finns samt alltid ha ett fordon som gått igenom besiktningen är alltid en självklarhet när man ska köra offroad. Men det finns även en del andra saker man ska tänka på, vilka vi har valt att helt enkelt kalla för vett och etikett. Det viktigaste för dig är givetvis att ha roligt, men det förhindrar inte att du även värnar om både dig och din omgivning!

Värna om naturen

Det är oundvikligt att man river upp mark när man kör offroad eftersom man kör ett tungt fordon i terräng, men det betyder givetvis inte att man inte samtidigt kan värna om naturen. En sak som är viktig är till exempel att man håller sig till de utmärkta banorna, och inte river upp nya spår ute i naturen. Även om marken är dedikerad till offroad är det inte säkert att det uppskattas att man river upp nya spår i mark som kanske är menad att användas till något annat. Det är heller inte alltid klart var marken slutar och var en annan markägares område tar vid, och det är onödigt att riskera att köra på någon annans område.

Visa respekt mot boende

köra offroadÄven om man befinner sig på ett område som är privatägt, såsom de områden där våra olika offroadäventyr körs, så är det viktigt att visa respekt mot de som bor i området. Det är roligt att bege sig ut i markerna för att köra offroad, men det är inte alltid lika roligt att lyssna på för de som bor i närheten. Vanligtvis är det inte ett problem eftersom de områden som ägs och konverterats för terrängkörning inte ligger nära bostadsområden, men man bör ändå rekognosera för att se om någon bor i närheten. Om det finns gårdar eller dylikt i närheten är det viktigt att tänka på att visa respekt, vilket bland annat innefattar att inte köra tidigt på morgonen eller sent om kvällarna.

Var försiktig

Att inte bege sig ut för att köra offroad tidigt på morgonen eller sent på kvällen är inte bara ett bra val när det gäller att visa respekt för de boende på ett område, det är även bra ur säkerhetssynpunkt. Det kan vara spännande med lite mörkerkörning, men det är aldrig en bra idé att ge sig ut för att köra i ett tungt fordon medan sikten är dålig. Och att hålla sig säker medan man ägnar sig åt sin hobby är givetvis alltid av högsta prioritet.

Åk aldrig ut ensam

Som del av att vara försiktig och att hålla sig säker är det viktigt att aldrig bege sig ut på körbanan på egen hand. Eftersom de flesta områden att köra offroad på är avskilda från bostadsområden av olika slag är det inte säkert att någon upptäcker dig om du till exempel får slut på bränsle mitt i skogen eller om du välter. Och även om du har en partner med dig är det dessutom bra att berätta för någon var du beger dig oh när du förväntas återvända hem, och du kan exempelvis kontakta andra medlemmar i Swedenoffroad för att göra det.